De kracht van ‘Joris en de Draak’

Posted on

De kracht van ‘Joris en de draak’

Laatst was er in Beesel het schouwspel ‘Joris en de draak’. Ik hoorde dat het eens in de 7 jaar plaatsvindt, een groot deel van Beesel er 2 jaar van tevoren mee bezig is,  het een prachtig spektakel is en écht een aanrader om te zien. Ik was te laat en dat wordt voor mij dan 7 jaar wachten en in 2023 mijn kans pakken om erheen te gaan!

En terwijl ik zo over ‘Joris en de draak’ nadacht,  realiseerde ik me dat ikzelf ook een soort ‘Joris en de draak’ in me heb zitten… De draak staat voor gedachten en gevoelens die me af en toe uit mijn kracht halen zoals ‘je kunt het niet’ (maakt me onzeker) of ‘wie ben jij dan wel om dat te doen…’  (maak me kleiner) of  ‘iemand anders doet of voelt het op een bepaalde manier en waarom ik dan niet?’ (vergelijken met anderen)  of …. noem maar op. Dat zijn allemaal draken die ‘mijn’ Joris willen aanvallen!

Joris ben ik dus helemaal zelf. Mijn unieke ik en waar er maar 1 van is. Iedereen heeft deze unieke Joris in zich zitten. Als Joris zich steeds laat aanvallen dan wordt hij moe, loopt steeds achter zaken aan te verdedigen en daar krijgt hij geen energie van. Kortom hij komt niet in zijn kracht.

Wat kan Joris doen? Hoe kan hij hiermee omgaan?

Joris kan de draak (negatieve gedachten/gevoelens/gemoedstoestand) allereerst oprecht aankijken en leren kennen (ze zien, horen en voelen).  Wie is die draak en wat maakt dat hij komt? Als hij dat heeft gedaan zal de draak zich wellicht “ontvangen” voelen en minder de noodzaak hebben om Joris aan te vallen. Langzaam zal de draak kalmer worden en misschien wel in slaap vallen.

En Joris groeit, is blij omdat hij de draak rustig heeft gemaakt en nu minder vaak of zelfs niet meer lastig gevallen wordt.  Hij komt in zijn kracht en houdt energie over voor andere waardevolle zaken waar hij zin in heeft.

Joris kan de draak ook negeren, als deze niet te dichtbij komt en zo de draak ‘niet al te serieus nemen’ en er geen aandacht aan schenken waardoor hij er ook geen last van heeft en in zijn kracht blijft.

Er zijn draken die Joris toch omver blazen waardoor hij valt. Joris heeft dan zijn veerkracht nodig om weer op te staan en daarna te verkennen ‘wat maakt dat dit gebeurde?’ en ‘wat leer ik ervan? Wat kan ik een volgende keer anders doen zodat de draak wat kalmer wordt?’.  Hij gaat op zoek naar wat werkt.

Er zijn ook draken die wat hardnekkiger zijn en Joris vaker en harder willen aanvallen.Iedere draak draagt als het ware een soort boodschap voor Joris met zich mee.  Het is de kunst van Joris om de codes van de boodschap te ontcijferen want als hij deze doorziet, kan hij ook deze draak ontvangen waardoor de draak neutraler of wat kalmer wordt.

Wellicht kan Joris als hij ‘het spel met de draken’ goed genoeg kent, geoefend heeft en weet hoe het werkt, in zijn kracht blijven. De draken zullen of minder vaak komen of zelfs met hem ‘spelen’ en hem scherp houden…

“Joris”

Dit is mijn ‘Eigen-Wijsheid’ die mij bezighoudt en inspireert op verkenningstocht in mijn binnenwereld (en vooral ontstaat als inzicht bij het rennen 🙂 ).  Ik deel het graag met je en nodig je uit ter eigen verkenning en inspiratie. Wil je jouw ‘Eigen-Wijsheid ook delen, leuk!