#aanvonken

Posted on Updated on

#aanvonken

Het woord ‘aanvonken’ hoorde ik een tijd geleden van een bestuurder in de zorg en dat woord is bij mij blijven hangen omdat het mij aanvonkt! Ik word er blij van, mijn hart maakt een sprongetje, ik krijg glimmende ogen en voel energie. Het is een woord dat mij uitdaagt om de vonk in mezelf aan te steken en misschien herken jij het en daagt het jou ook uit?

Jij kunt met ‘jouw eigen vonk’ jezelf AANVONKEN en deze beweging ook maken. Het is helemaal aan jezelf om hier iets mee te doen. Andere mensen kunnen hun uiterste best doen om je uit te nodigen, te inspireren, te ondersteunen om het vonkje aan jou te geven echter dat is dan hun vonkje en niet jouw vonkje. Het goede nieuws is dat het dus aan jou is en je het zelf kunt regelen.

Aanvonken, hoe doe je dat?

Ik vonk mezelf aan door bijvoorbeeld steeds beter te beseffen wie ik ben, wat ik echt leuk vind, wat ik wil betekenen voor mezelf en voor anderen en hoe ik dat het beste vormgeef en doe. Bij aanvonken hoort het besef, je inzicht en je handeling om te doen met plezier.

Vaak werkt het niet om het even in de agenda in te plannen ‘morgen om 15.00 uur aanvonken’ ; het is echt op zoek gaan, verkennen en ontdekken en vraagt een vorm van zelfinzicht en zelfreflectie, kijken naar en in jezelf. Je af en toe de vraag te stellen ‘Wat vonkt mij eigenlijk aan?’ en oprecht nieuwsgierig zijn naar je eigen antwoorden. Bij aanvonken doet én je hoofd mee én je hart en werken ze samen.

Natuurlijk kun je bij deze zoektocht andere mensen betrekken door er bijvoorbeeld met andere mensen over te sparren. Je merkt aan je glimmende ogen en blijheid wat het antwoord, de vonk, voor jou is en of het klopt. En het is ok als het antwoord de tijd nodig heeft om te rijpen… Er zijn natuurlijk kleine vonkjes en grotere vonken die een diepere betekenis hebben.

Het mooie van aanvonken is dat de vonk soms zo dicht bij jezelf staat, bijna onzichtbaar dat je het eerst niet ziet. Pas bij het jezelf deze vraag te stellen, gaat het antwoord steeds zichtbaarder worden waardoor je het beter gaat zien en beseffen. Hierdoor weet je het en kun je het beter, handiger of vaker gaan inzetten waardoor je jezelf meer aanvonkt én uiteindelijk ook anderen mee uitnodigt om henzelf aan te vonken. Als anderen mensen merken dat jij aangevonkt bent, kunnen ze nieuwsgierig worden naar hun eigen vonk en zelf op zoek gaan.

Daagt het jou ook uit? Hoe vonk jij jezelf aan? Deel op #aanvonken